Publicatie

Zoals je bij online winkels je bestelde pakketje kunt volgen via track & trace, kunnen burgers van IJsselstein sinds deze week exact de status zien van de afhandeling van hun vraag, kwestie of vergunningverzoek. Op ‘Mijn Zaak’ is het hele proces met een pincode te volgen.

Burgers krijgen bij het indienen van hun zaak in de ontvangstbevestiging een zaaknummer en een pincode. Door het invoeren van die pincode, krijgt de bezoeker van de site meer gedetailleerde informatie. Zo kan hij bijvoorbeeld alle correspondentie terugvinden, zoals brieven en beschikkingen. Ook weet hij wat de afhandelingstermijn is en bij welke afdeling zijn zaak in behandeling is.

Bij ‘Mijn zaak’ staan vooralsnog de tien meest ingediende producten, zoals verschillende soorten vergunningen, aanvragen voor leerlingenvervoer en huisvestingsverzoeken. De komende maanden wordt ‘Mijn zaak’ uitgebreid naar alle producten.

Transparantie
IJsselstein en Montfoort willen met ‘Mijn zaak’ de transparantie vergroten en de service naar de burger vergroten. Het systeem is volgens woordvoerder Marieke Aantjes van Montfoort en IJsselstein niet uniek in Nederland, maar zeker nog geen gemeengoed. De gemeente Utrecht werkt er bijvoorbeeld nog niet mee en heeft ook nog geen plannen in die richting.

Bijzonder in Nederland zijn IJsselstein en Montfoort wel omdat de sites niet uitgaan van toptaken die de gemeente bedacht heeft. Bij zulke sites stellen de gemeenten zelf de taken vast waar de bezoeker zich het meeste op zou richten. De sites van IJsselstein en Montfoort daarentegen zijn vraaggestuurd. Via een grote Google-achtige zoekbalk kunnen mensen meteen aan de slag met hun vraag.

Geef een reactie